Hoofdweg 99 A

9628 CL Siddeburen

+31 850044910

KvK 70636885

Maandag tm donderdag 08:00 tot 21:30 uur
Vrijdag van 08:00 tot 19:30 uur Zaterdag 08:30 tot 12:00 uur
Zondag 09:00 tot 12:00 uur

1.     Vetverbranding begint pas na 30 minuten trainen

Veel mensen houden hardnekkig vast aan dit denkbeeld, ook al klopt dit niet. Je lichaam verbrandt vet vanaf de allereerste minuut die je beweegt. Het proces van vetverbranding is in de eerste 20 minuten wel iets langzamer en bereikt pas na 30 minuten het maximale niveau. Het is dus zinvol om bij conditietraining rustig te beginnen, zodat je het in ieder geval langer dan 30 minuten volhoudt!

2.     Vrouwen krijgen door krachttraining dikke spieren

Sommige vrouwen denken dat ze een soort hulk worden als ze met krachtapparatuur trainen. Deze zorg is volledig ongegrond. Het mannelijke hormoon testosteron is verantwoordelijk voor opgepompte borstkassen. Vrouwen hebben van nature weinig testosteron en krachttraining heeft bij hen daarom alleen een verstevigend en figuurvormend effect.

3.     Om af te vallen moet je geen krachttraining doen, maar cardiotraining

Lange tijd gingen we ervan uit dat je vooral cardiotraining moest doen om gewicht te verliezen. Dit idee is inmiddels enigszins afgezwakt. Met duurtraining verbrand je zeker calorieën, wat onontbeerlijk is als je wilt afslanken. Maar wanneer je alleen voor vetverbranding gaat, dus zonder aanvullende krachttraining, verlies je snel belangrijke spiermassa. Een combinatie van kracht- en duurtraining is daarom beter en veel effectiever.

4.     Van de sauna word je slank

Alleen omdat je zweet, betekent een bezoekje aan de sauna niet dat je extra calorieën verbruikt. In de sauna verliest je lichaam water, maar geen grammetje vet. Let er goed op dat je het vochtverlies na de sauna weer aanvult met water of thee.

5.     Spierpijn is een teken dat je slecht traint

Pijnlijke spieren zijn een teken dat je delen van je lichaam hebt getraind die je normaal niet zo intensief gebruikt.  Als je met een nieuwe sport begint is het heel normaal dat je dit voelt. Het enige wat belangrijk is dat je bij spierpijn je lichaam voldoende tijd gunt om te herstellen.

6.     Stretchen is nutteloos

Of spieren rekken zinvol is, hangt af van wanneer je dit doet. Voordat je gaat trainen is het beter om een beetje op te warmen (bijvoorbeeld 10 minuten op een roeiapparaat). Na het sporten is stretchen absoluut verstandig en belangrijk voor het lichaam. Je herstelt sneller omdat je spieren beter worden doorbloed.

7.     Als je niet minstens 3 keer per week traint, kun je het ook laten

Dit denkbeeld is ook onjuist want elke beweging is beter dan stilzitten. Vooral beginners kunnen hun conditie aanzienlijk verbeteren met slechts één keer trainen per week. Alles wat je aan beweging doet, ook in het gewone dagelijks leven, heeft een positief effect op je gezondheid. Het is altijd beter om minder te trainen dan helemaal niet.

8.     Joggen is slecht voor je gewrichten

Dit moet je iets genuanceerder zien. Het klopt dat bij het joggen twee tot drie keer je gewicht op je gewrichten inwerkt. Tegelijkertijd verbetert hardlopen de functionaliteit van de gewrichten. Er ontstaat namelijk meer gewrichtsvloeistof. Bij zwaar overgewicht is het beter om met walken te beginnen. Met snel wandelen wen je aan de beweging en voorkom je overbelasting van je gewrichten.

9.     Sit-ups zijn de beste manier om een six-pack te krijgen

Elke avond 100 sit-ups en je krijgt automatisch een wasbordje? Jammer, maar helaas… Natuurlijk versterken sit-ups de buikspieren, maar je zal ze niet zien als er nog een laagje vet over zit. Om je six-pack bloot te leggen moet je je totale lichaamsvetpercentage verlagen. En dat werkt het beste met een combinatie van kracht- en duurtraining en de juiste voeding.

10.   Hoe meer je zweet, hoe slechter je conditie is

Het tegendeel is waar. Topatleten hebben een effectieve thermoregulatie. Ze zweten sneller en sterker dan ongetrainde mensen. De spieren, cellen en zweetklieren zijn actiever en efficiënter en geven daardoor meer zweet af.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *