Hoofdweg 99 A

9628 CL Siddeburen

+31 850044910

KvK 70636885

Dinsdag 24 december open tot 17:00. 1ste en 2de Kerstdag gesloten. Maandag tm donderdag 08:00 tot 21:30 uur
Vrijdag van 08:00 tot 19:30 uur Zaterdag 08:30 tot 12:00 uur
Zondag 09:00 tot 12:00 uur

Hoe train je op de juiste manier?

De belangrijkste spier in je lichaam is je hart. En zoals gebruikelijk bij spieren, worden ze door training steeds beter en gaan ze langer mee. Maar bij het trainen van je hart verbrand je ook vet, verlaag je het risico om ziek te worden en raak je steeds minder buiten adem. Met al deze positieve effecten is het fantastisch dat er een hele reeks manieren is om je hartslag op gang te brengen. Of je nu traint in de groepstrainingsruimte, een wandeling maakt in de frisse lucht of op de cardio-apparaten traint – je hart is je er dankbaar voor.

Duurtraining is belangrijk

Regelmatige duurtraining maakt de hartspier groter en sterker. Bij elke hartslag is het hart dan in staat om een grotere hoeveelheid bloed en dus zuurstof rond te pompen en naar de spieren te transporteren. Het resultaat: hogere prestaties wanneer dat nodig is en lagere hartslag in rust. Je kunt je uithoudingsvermogen bijzonder goed verbeteren met buitensporten als wandelen, nordic walking, hardlopen en fietsen, of door fitnesstraining of groepslessen.

Hoe vaak, hoe lang, hoe intensief? Het volgende principe is van toepassing:

Eens per week is beter dan nooit, maar helaas niet veel beter! Een incidentele training onder hoge intensiteit, wordt door het lichaam zelfs als negatieve stress ervaren. Twee keer per week is goed en wel veel beter dan één keer per week! Dit is het ideale compromis voor recreatieve sporters. Drie keer per week is erg goed in het streven naar een gezondheidstraining! Idealiter moet je je lichaam een dag van herstel gunnen na elke trainingssessie.

Krachttraining helpt ook

Het is bewezen dat niet alleen duurtraining maar ook krachttraining een positief effect kan hebben op de hartspier. Dit komt omdat krachttraining de werking van de kransslagaders verbetert en zowel de bloeddruk als het cholesterolgehalte verlaagt.

Tip

Aan het begin van de training schakelt het hele metabolisme over van rust naar activiteit. De ademhaling versnelt, de hartslag neemt toe en er wordt meer bloed en dus zuurstof naar de spieren getransporteerd. Hierdoor zetten de bloedvaten uit. Deze omschakelingsprocessen nemen enige tijd in beslag. Daarom is het slim om altijd te beginnen met een lage intensiteit en deze geleidelijk op te voeren. Na ongeveer 6 tot 10 minuten heb je dan je optimale trainingshartslag bereikt.